האם הורים זכאים לקבל בחזרה הלוואה שנתנו לבתם לצורך רכישת דירה משותפת עם בעלה? כיצד יבטיחו השבת הכספים?
כאשר הצדדים אינם מגיעים להסכמות, וצד אשר שילם יותר כספים והשקיע יותר משאבים בנישואין, בין מכספים שלו ובין מכספי בני משפחתו, מרגיש מתוסכל והוא מנסה בכל דרך לקבל בחזרה את ההשקעה שלו.
מצבים נפוצים הם אלה בהם ההורים של צד אחד, למשל, האשה, נתנו יותר כספים מאשר הצד של הבעל, לצורך רכישת דירת המגורים של בני הזוג. וכעת כאשר הצדדים מסוכסכים, מנסה האשה ו/או הוריה לטעון כי המדובר היה בהלוואה וכי הם תובעים לקבל את כספם בחזרה.
בדרך כלל, מקובל הוא כי הורים, שמחים לסייע לילדים שלהם ברגע המאושר, ואף לאחר מכן, במידת היכולת, ומעניקים את הכספים במתנה. הם לא מצפים לקבל את כספם בחזרה ואף לא דורשים אותו. ואולם, כאשר מתחילה מלחמה בין בני הזוג, או אז מתעוררות כל הטענות והאשה אשר מנסה להיאחז בדירה, טוענת כי בעצם הם חייבים את הכספים להוריה ולעיתים ההורים אף מגישים בעצמם תביעה כספית לבית המשפט.
במצבים הרגילים, לסיוע הכספי של ההורים אין כל ביטוי בכתובים, והדירה נרשמת בחלקים שווים על שם הבעל והאשה. במקרה כזה, גם ביהמ"ש מבין כי מדובר היה למעשה, במתנה כספית ואין מה לעשות. הדירה רשומה בטאבו על שם שני הצדדים וכך היא גם תתחלק. לא יעזור לאותם הורים לטעון טענות כאילו הם נתנו את המתנה בתנאי שהנישואין יחזיקו מעמד כך וכך שנים או כל תנאי אחר ? במיוחד כאשר אין כל עדות בכתב לטענות אלה. שונה המצב כאשר מדובר בהלוואה אותה מבקשים ההורים לקבל בחזרה. או אז, קיימות דרכים שונות להבטיח את החזר הכספים ? כמפורט להלן.
כאשר ההורים אכן נתנו כספים שהם בגדר הלוואה והם מראש, ציפו לקבל אותה בחזרה. או אז ? מן הראוי לערוך הסכם הלוואה בכתב. לא מספיק לקבוע בעל פה כי המדובר בהלוואה שאותה יש להחזיר, שכן במצב בו הבעל והאשה כבר לא יהיו תמימי דעים ביניהם, אז ? הצד הלא מעוניין ? יתכחש להלוואה.
לפיכך, יש לערוך הסכם כתוב, לציין בו את גובה ההלוואה, את התנאים להחזר ההלוואה, היינו, מתי ההורים מצפים לקבל את הכספים שלהם בחזרה, באיזה אופן וכן הלאה. עוד, כדי להבטיח את ביצוע ההסכם, ולהראות רצינות, ניתן לרשום בטאבו, למשל, או בפנקסים המתאימים, לפי הענין, משכון על הזכויות. כמו כן, ניתן לשקול עריכת הסכם ממון הקובע את זכויות כל אחד מבני הזוג בנכס, או לחילופין, לרשום חלקים לא שווים של הזכויות בדירה (במידת האפשר).
יש להיוועץ ולשקול את כל אחת מהאפשרויות ולבחור בטובה ביותר, לפי הענין, ולפי מה שמתאים ביותר לכל הצדדים המעורבים.
סיגל מוסקוביץ בכר, עו"ד
(03)9506590
email: sigalmo_lawyer@yahoo.com
0: פירוש
הוסף רשומת תגובה
<< Home