מחאה נגד אפליית סטודנטים
מכון ויצמן שותף למכתב מחאה של אוניברסיטאות ומכוני מחקר נגד מניעת זכותה של סטודנטית מהשטחים ללמוד באוניברסיטה
סטודנטית מצטיינת מהכפר ענתא, ליד ענתות שבצפןן ירושלים, התקבלה ללימוד דוקטורט בכימיה באוניברסיטה העברית בירושלים. למרות שעמדה בקריטריונים האקדמיים, לא הורשתה להיכנס לשטח ישראל, מסיבות בטחוניות, על ידי שרותי הבטחון.
בתגובה פנו ראשי אוניברסיטאות ומכוני מחקר בכל הארץ במכתב לראשי מערכת הבטחון, בקריאה לא לאסור על סטודנט להגיע ללימודים גבוהים עקב מוצאו. במכתב נאמר כי כשם שאוניברסיטאות בישראל מוחות בתוקף על החרמתן על ידי מוסדות מחקר ואוניברסיטאות בכל רחבי העולם, בשל סיבות פוליטיות, כך הן סבורות כי מניעת לימודים גבוהים מסטודנט והחרמתו עקב מוצאו, דתו, לאומו, גזעו או מינו הינה מעשה שאינו עולה בקנה אחד עם ערכי הליברליזם, ההומניזם והדמוקרטיה. עוד נאמר כי חופש מדע הוא ערך בעל חשיבות עצומה, וכי פגיעה בו היא פגיעה ביסוד מיסודות תפישת העולם המדעית וההומניסטית.
לאחר שחתמו על המכתב ראשיהן של אוניברסיטאות ומוסדות מחקר רבים בארץ, הוגשה עתירה בנושא לבג''צ. בפסיקתו קבע בג''צ, בראשות נשיאת בית המשפט העליון, השופטת דורית בייניש, כי אין בסמכותו להתערב בנושא, והחזיר את הנושא לדיונים בין הרשויות הבטחוניות והרשויות האקדמיות, תוך המלצה כי יותר לסטודנטית המצטיינת ללמוד באוניברסיטה. נראה כי ההמלצה המתגבשת, כפשרה בין תביעות המערכת הבטחונית לעקרון חופש המדע והמחקר, היא כי הסטודנטית תורשה ללמוד באוניברסיטה העברית, אך לא להישאר ללון בתחומי הקו הירוק.
לפרשה משמעות החורגת מהתחום הגיאוגרפי בו התנהלה, והיא אמורה להיות בעלת השלכות לגבי לימודיו של כל סטודנט ממוצא שיש עמו אפשרות לבעייה בטחונית, בכל מוסד אקדמאי במדינה.
Source: local.co.il (18 Oct 2006) [FullText]
0: פירוש
הוסף רשומת תגובה
<< Home